27 Mayıs 2013 Pazartesi

Dünyanın Katmanları, Taş, su, hava, ateş, ağır küre nedir ?




Dünyanın Katmanları1. Taş Küre Nedir?
Canlıların üzerinde yaşadığı çeşitli taşlar ve topraktan oluşan katmana taşküre (Litosfer) denir. Litosferin ortalama kalınlığı 60 km kadardır. Ancak bu kalınlık her yerde aynı değildir. Yer kabuğu okyanusların dibinde daha ince karalarda ise daha kalındır.
2. Su Küre Nedir?
Yerkürede bulunan denizler, göller, akarsular ve yer altı suları; su küreyi (hidrosfer) oluşturur. Yerküre yüzeyinin 3/4′ü sularla kaplıdır.
3. Hava Küre Nedir?
Dünyamızın etrafını saran ve dünya ile birlikte dönen gaz katmanın hava küre (atmosfer) adı verilir. Bu gaz katmanı yerin yüzeyinden itibaren sıcaklık farklılıklarına göre değişik özellikler gösteren bölgelerden oluşmuştur. Bu bölgeler aşağıdan yukarıya doğru troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer’dir.Atmosferin içinde %78azot %21oksijen %1 karbondioksitsu buharı ve diğer gazlar bulunur.
4. Ateş Küre Nedir?:
Yer kabuğunun altında bulunan ve kalınlığı yaklaşık 2900 km olan kısıma ateş küre (Pirosfer) denir. Bu bölgede sıcaklık yaklaşık 2000 derecedir. Bu sıcaklıktaki bütün maddeler erimiş halde ve peltemsi yapıdadır. Erimiş maddelerden oluşan koyu kıvamlı sıcak olan sıvıya “mağma” denir. Mağma çoğunlukla silisyum ve manganezyum bileşiklerinden meydana gelmiştir.Volkanlardan çıkan lavlar bu tabakadan gelir.
5. Ağır Küre Nedir?:
Dünyanın en iç katmanıdır buna çekirdek’te denir. En sıcak tabaka burasıdır. Kalınlığı yaklaşık 3400 km’dir. Burada demir, nikel gibi yoğunluğu büyük olan maddeler yer alır. Çekirdeğin sıcaklığının 4000 – 4500 derecenin üstünde olduğu sanılmaktadır.Yeryüzünde aşağı inildikçe sıcaklık artar.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder